Alain Dekker, Docent-onderzoeker RUG/UMCG en Hoofd afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk onderzoek Alliade
Bio:
Dr. Alain Dekker is docent-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van de Friese zorgorganisatie Alliade (www.alliade.nl/pwo). Hij is opgegroeid naast een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Op een bepaald moment ging een van de cliënten ander gedrag vertonen. Veel later bleek dit dementie te zijn. Alain heeft dit van dichtbij meegemaakt en dit gaf de aanzet om zich te richten op dementie bij mensen met downsyndroom, waarop hij cum laude promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is bestuurslid van de Stichting Dementietafel Groningen (www.sdtg.nl) en lid van de wetenschappelijk adviesraad van de Fondation Jérôme Lejeune, het Franse referentiecentrum voor mensen met downsyndroom.
Presentatie:
Verstandelijke beperking en dementie: een inleiding in 8 praktijkvragen
Dementie komt steeds vaker voor in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Waarom is dat zo? En waarom gaat maar liefst 75% van de mensen met downsyndroom dementeren? In deze sessie gaat Alain Dekker in op deze en andere veelgehoorde praktijkvragen over de complexe puzzel van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.
- Waarom is het belangrijk om te weten of iemand met een verstandelijke beperking dementie heeft?
- Hoe stellen we dementie vast bij hen?
- Wat is een nulmeting?
- Kunnen gedragsveranderingen vroege alarmbellen zijn?
- En hoe begeleid je dementie bij deze doelgroep?
Alain neemt je onder andere mee in de uitkomsten van een groot Europees onderzoek naar gedragsveranderingen bij ruim 500 mensen met downsyndroom (en dementie). Welke veranderingen komen veel voor? Ook geeft hij een kort inkijkje in de nieuwe BPSD-DS-2 vragenlijst die de diagnostiek ondersteunt. En als eenmaal de diagnose is gesteld, wat doe je dan? Daarvoor zoomt hij in op zogenaamde begeleidingsmethodieken.
- Zaal 2
1.2 Verstandelijke beperkingen en dementie
Datum: 05 nov 2024Tijd: 11:00 - 11:42 CET