Seb Köhler, Professor Neuroepidemiologie Maastricht University

Bio:

Sebastian Köhler is hoogleraar neuroepidemiologie binnen de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie en hoofdonderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg, allebei aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde neuropsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en epidemiologie aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, en promoveerde in de neuropsychiatrie in Maastricht.

Seb leidt de onderzoekslijn Risico en Preventie van het Alzheimer Centrum Limburg, die gespecialiseerd is in bevolkingsonderzoek naar risico- en beschermende factoren voor cognitieve achteruitgang en dementie. Speerpunt van de onderzoekslijn is daarnaast de vertaling van epidemiologische bevindingen naar interventies op zowel individueel niveau als populatieniveau. Zijn groep ontwikkelde de internationaal bekende LIBRA score voor dementiepreventie, de app ‘MijnBreincoach’ om een hersengezonde leefstijl te stimuleren, de volksgezondheidscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’ en breinzorg.nl voor risico zelf-management voor patiënten van de geheugenpoli.

Seb is plaatsvervangend hoofd van divisie 1 van het onderzoeksinstituut MHeNs, lid van het management board van het Alzheimer Centrum Limburg en expert consultant voor de Brain Health Unit van de Wereldgezondheidsorganistatie. Hij (co-) leidt verschillende interventiestudies en consortia op gebied van dementie risicoreductie waaronder het Nederlands Dementie Preventie Initiatief, het werkpakket Preventie binnen het ABOARD consortium, de FINGER-NL multicenter trial naar leefstijl en cognitie op oudere leeftijd, de Leefstijl in de Zorg multicenter trial naar leefstijl-coaching op de geheugenpoli, en de cohort studies De Maastricht Studie en de Maastricht Aging Study.

Presentatie:

Dementie is een groeiende uitdaging binnen onze gezondheidszorg, vooral gezien de beperkte behandelingsopties die er beschikbaar zijn. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer evidentie dat we door middel van aanpassingen in onze leefstijl ons risico op dementie kunnen verminderen. Denk hierbij aan het aanpakken van verschillende risicofactoren zoals hoge bloeddruk, weinig sociale interactie, een ongezond voedingspatroon en onvoldoende lichaamsbeweging. In dit symposium zullen we u informeren over risicoreductie van dementie en het bevorderen van hersengezondheid d.m.v. leefstijl in de algemene populatie en binnen de tweedelijnszorg, waarna we u vertellen over verschillende eHealth initiatieven rondom dit onderwerp van het Alzheimer Centrum Limburg.

In de eerste presentatie zal prof. dr. Sebastian Köhler ingaan op evidentie rondom risicoreductie van dementie in de algemene bevolking. Hij zal hierbij uitleg geven over de Lifestyle for Brain Health (LIBRA) index, een score die iemand inzicht geeft in diens risico op dementie. Vervolgens zal hij via de MijnBreincoach app een voorbeeld geven hoe we mensen praktische tools kunnen aanbieden voor het bevorderen van een hersengezonde leefstijl.

Vervolgens zal drs. Lotte Truin vertellen over risicoreductie van dementie bij mensen met subjectieve of milde cognitieve stoornissen op de geheugenpoli. Zij zal bespreken hoe via BreinZorg (www.breinzorg.nl) mensen op de geheugenpoli geïnformeerd worden over een hersengezonde leefstijl door middel van gepersonaliseerde zorg. Dit initiatief richt zich op het integreren van leefstijlinterventies in de tweedelijnszorg om de cognitieve gezondheid van patiënten te verbeteren en het risico op dementie te verminderen.

Tot slot zal dr. Niels Janssen een voorbeeld van implementatie presenteren via het LIGHT-project. In LIGHT, oftwel Leefstijl Interventie op de GeHeugenpoli Trial, zal de (kosten)effectiviteit van een innovatieve leefstijlinterventie worden onderzocht bij mensen met subjectieve en milde cognitieve stoornissen. LIGHT streeft naar integratie en implementatie van preventiestrategieën in de klinische praktijk.

  • Zaal 1

    2.1 Risicoreductie van dementie: van algemene evidentie naar individuele ondersteuning in de zorg

    Datum: 05 nov 2024Tijd: 11:45 - 12:29 CET